Webmetingen geven inzicht in de prestaties, veiligheid en privacy van het world wide web. Om zulke metingen op grote schaal te kunnen uitvoeren, is dat meetproces geautomatiseerd. Dat heeft echter zijn beperkingen. Websites werpen – al dan niet opzettelijk – obstakels op die maken dat niet alle webgebruikers altijd hetzelfde te zien krijgen. Promovendus Benjamin Krumnow onderzocht hoe je zulke obstakels kunt overwinnen en zo webmetingen betrouwbaarder kunt maken. Hij verdedigt zijn proefschrift op vrijdag 8 december 2023 aan de Open Universiteit in Heerlen.

Sommige delen van websites zijn niet voor iedereen toegankelijk, bijvoorbeeld als een gebruiker eerst moet inloggen. Zo’n inlogmuur vormt onbedoeld een obstakel voor webmetingen. Daarnaast proberen websites soms geautomatiseerde bezoekers (‘web bots’) buiten de deur te houden. Zo voorkomen ze dat websites advertenties tonen aan web bots, wat advertentiefraude voorkomt. Of websites laten video’s niet zien om minder kosten te hebben aan verstuurde data. Dit soort al dan niet opzettelijke obstakels vertekenen de resultaten van de webmetingen. En dat ondermijnt de validiteit van de meting.

Informaticus Benjamin Krumnov ontwikkelde voor zijn promotieonderzoek methoden en hulpmiddelen om dergelijke obstakels te overwinnen en de metingen te verbeteren. Ook mat hij het effect ervan om te begrijpen in hoeverre webmetingen onzuiver kunnen zijn. Een van die hulpmiddelen is een tool om gegevens van meerdere platforms (zoals mobiele apps en websites op desktop en mobiel) tegelijk te verzamelen.

Volledig bericht op de site van de Open Universiteit

Beeld: flickr