Max Welling, hoogleraar machine learning aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een droomproject: QM, kwantummechanica, begrijpen.

“Feynman zei ooit dat eenieder die beweert kwantummechanica te begrijpen er niks van heeft begrepen. QM kan ontzettend precies voorspellingen doen, en daar houdt het voor veel wetenschappers op. “Shut up and calculate”, is hun motto. Maar de interpretatie van QM is een monster. Er wordt van je gevraagd om te geloven dat als een ster een foton uitzendt dat na een reis van vele lichtjaren op jouw oogbol valt, de golffunctie die zich heeft verspreid over een enorm bolvormig oppervlak van vele lichtjaren in omvang, in één keer instort. Of, als je daar niet aan wilt, mag je geloven dat op elk moment het universum zich opsplitst in vele kopieën, waarin jij je verschillende levens leidt.”

“Als we QM nu eens kunnen zien als een onvolmaakte epistemologische theorie die alleen maar de beschikbare informatie gebruikt om, al logisch redenerend, tot een optimale voorspelling te komen? Die informatie kan in de toekomst liggen (de theorie hoeft dus niet causaal te zijn), en kan globale behoudswetten omvatten (en hoeft dus niet lokaal in ruimte en tijd te zijn). Als we ophouden te denken dat QM een ontologische theorie is, maar meer een statistische beschrijving van een onderliggende ontologische wereld, zouden we dan niet tot een betere interpretatie van de QM kunnen komen?”

Lees het hele antwoord van Welling op ‘de jaarlijkse vraag’ hier.