Interessant essay op de site van de Correspondent. Rutger Bregman constateert ‘een chronisch gebrek aan verbeeldingskracht over hoeveel beter de toekomst kan zijn’.

“Onze wereld is zo radicaal getransformeerd dat we ons nauwelijks meer kunnen voorstellen hoe ellendig het leven ooit was. Maar het kan nog beter. Wat we daarvoor nodig hebben, zijn nog veel meer idealistische uitvinders en innovators. Want één ding is zeker: als serieuze wereldverbeteraar kun je niet om de factor ‘technologie’ heen.

(…)

Natuurlijk, bij het woord ‘technologie’ is het makkelijk om te denken aan nutteloze apps en belastingontduikende miljardairs die zichzelf de ruimte in schieten om hun innerlijke leegte te compenseren. Dat is geen onjuiste, maar wel een beperkte blik. Nieuwe technologieën zijn namelijk ook cruciaal geweest in de sociale strijd van de afgelopen eeuwen.

(…)

Het laatste wat we nodig hebben, is een naïef techoptimisme. (…) Wat we wél nodig hebben, zijn nog veel meer mensen die durven dromen van een nieuwe, betere toekomst voor ons allemaal. Technologie is namelijk geen natuurkracht. Het is mensenwerk. ‘Ik zoek uit wat de wereld nodig heeft’, ‘Dan ga ik aan de slag en probeer ik het uit te vinden.’”