Carla Maria Verwer is sinds januari 2023 kwartiermaker sociale veiligheid aan de TUe. Ze is aanjager voor een cultuurverandering.

Aanjager zijn voor een cultuurverandering en een scherpe dialoog mogelijk maken aan de universiteit: zo ziet Carla Maria Verwer haar taak als kwartiermaker sociale veiligheid. Sinds januari heeft ze in die functie onder andere teamdialogen opgezet, met besturen van faculteiten en diensten gesproken en een leertafel gecreëerd voor het Social Safety Support Netwerk. “Medewerkers aan de universiteit (de TUe) hebben hart voor hun werk, zijn betrokken en bereid om te leren. Wat alleen in veel gevallen nog ontbreekt, is een aanspreekcultuur.”

Of ze het artikel nog in te zien krijgt, wil Verwer weten voor het interview begint. Voelt ze zich veilig genoeg om in vrijheid te kunnen spreken? Samen spreken we af hoe we ermee om zullen gaan als er aan het eind schuring ontstaat tussen wat zij bedoelde te zeggen en wat er uiteindelijk op papier staat. “Wat we nu doen, spelregels afspreken voor hoe we dan met elkaar om willen gaan: dat zou ook binnen teams moeten gebeuren. Voor mij gaat sociale veiligheid over een goede samenwerking, en samen vaststellen hoe die eruit moet zien. Het vraagt een bereidheid om dat met elkaar uit te zoeken en een bereidheid om elkaar daar aan te houden.”

Het is een thema dat ook terugkomt in de teamdialogen die ze al met veel vakgroepen heeft gehouden bij verschillende faculteiten. In die dialogen begeven medewerkers zich drie uur lang met elkaar in de ‘plek der moeite’, zoals Verwer die beschrijft, waarbij ze bereid zijn om samen te verkennen hoe ze het liefst met elkaar om willen gaan. Het kan ongemakkelijk zijn om het daar met elkaar over te hebben, stelt Verwer, en het doel is dan ook om deelnemers taal en vaardigheden bij te brengen die ze kunnen helpen om met die ongemakkelijkheid om te gaan en in openheid het gesprek met elkaar te voeren waarbij alle perspectieven ertoe doen.

Goed interview (Cursor) op de site van de TUe, naast info over Social safety.