Corné van Dooren is al ruim vijftien jaar specialist op het gebied van duurzaam eten. Sinds twee jaar werkt hij bij het Wereld Natuur Fonds. “De
voedselconsumptie vormt de grootste bedreiging van de natuur op aarde.”

“We moeten met zijn allen een eiwittransitie bewerkstelligen in de richting van plantaardig. De grenzen die de aarde stelt, vergen dat ons voedingspatroon verandert naar twee derde eiwit uit plantaardige bronnen en een derde uit vlees en vis. Dat kun je bereiken door de prijs van vlees omhoog te doen en te zorgen dat het de sociale norm wordt dat het niet normaal is om elke dag vlees te eten.”

In een recente studie van het Wereld Natuur Fonds is met een rekenmodel becijferd dat de vijf grote, wereldwijde milieuproblemen – broeikasgasemissies, overmatig landgebruik, waterproblemen, mestoverschot (stikstof en fosfaat) en de teloorgang van de biodiversiteit – flink verminderen met een meer plantaardig voedingspatroon.

Lees het hele, uitgebreide interview in Wageningen World, het magazine van Wageningen University & Research, te downloaden via de site van de WUR.