Inspirerend interview in NRC met kosmoloog Thomas Hertog, die een boek schreef over Hawkings laatste theorie over de oorsprong van het heelal, die ze samen ontwikkelden.

De grote vraag waar ze zich in vastbeten was: hoe kan het dat er uit de oerknal een heelal ontstaan is waarin leven mogelijk is?

„Wat alle fysica karakteriseert, waaronder het multiversum, is dat fysici zich proberen te plaatsen buiten het systeem dat ze onderzoeken. Ze kijken vanuit een godenperspectief, van buitenaf. Dat is prima voor een laboratoriumexperiment. Maar het klopt natuurlijk niet als je het heelal bestudeert, want daar zitten we binnenin. Maar hoe laat je die blik van buitenaf los, die we al eeuwen gebruiken? Hoe bouw je kosmologie op van binnenuit? Stephen en ik vonden onze inspiratie in de quantumtheorie, die het gedrag van de kleinste deeltjes beschrijft. In de quantummechanica is het bekend dat je een systeem beïnvloedt als je het observeert. De waarnemer zit dus verweven in de theorie. We leerden met die quantumblik naar het heelal kijken en dan krijg je een perspectief op de kosmologie van binnenuit. Dit is een enorme shift.”

Hertog wil zich nu niet langer bezighouden met ‘grote vragen’,  maar het nieuwe model verder uitwerken.