Jongleren, piano spelen en opereren zijn psychomotorische vaardigheden. Nieuwe technologieën en ‘immersieve’ leeromgevingen zouden het mogelijk moeten maken om dit soort vaardigheden online aan te leren. Wat weten we daar al over? Wat is er onderzocht? Over welke soorten psychomotorische vaardigheden hebben we het dan? Welk soort bewegingen? Welke technologieën? Wat komt er kijken bij het ontwerpen van een effectieve immersieve leeromgeving? Promovendus Khaleel Asyraaf Mat Sanusi van de Open Universiteit deed, samen met anderen, een literatuuronderzoek naar immersieve leeromgevingen (ILE’s).
Mat Sanusi heeft op een rij gezet hoe ILE’s worden ingezet voor het trainen van psychomotorische vaardigheden. Hij richtte zich op vier hoofdthema’s: classificatie van motorische vaardigheden, inzet van verschillende technologieën, de rol van feedback bij het aanleren van deze vaardigheden en ontwerpkenmerken van virtuele leeromgevingen. Uit de analyse blijkt dat de meest voorkomende toepassingsdomeinen de volgende zijn: sport (41,03%), gezondheidszorg (33,33%) en kunst (7,7%). De zogenaamde head-mounted displays (HMDs), zoals headsets voor VR en MR, blijken de meest gebruikte hardware zijn binnen de categorie ervaringstechnologie. Dergelijke apparaten maken het mogelijk om ILE’s te creëren die realistische leerscenario’s binnen virtuele omgevingen kunnen nabootsen.
Haptische apparaten, waarbij een student signalen krijgt via een trilling of beweging, zijn bovendien cruciaal voor het geven van feedback. Uit de studies blijkt dat fijne motorische vaardigheden, vooral belangrijk in de gezondheidszorg, prima te oefenen zijn in ILE’s. Voor het trainen van grove motoriek zijn camera-gebaseerde systemen meer geschikt, want die maken volledige lichaamstracking mogelijk zonder extra apparatuur.
Lees het volledige verhaal op de site van de Open Universiteit.
