Roboticahoogleraar prof. Stefano Stamigioli van de Universiteit Twente en zijn team zijn er na jaren onderzoek in geslaagd om methoden te ontwikkelen die in staat zijn om een robotvogel precies te modelleren. De Robird bestond al een paar jaar, maar er waren nog geen wiskundige methoden waarmee de beweging van een flexibel vleugel consistent konden worden vastgelegd. “Hiermee koppelen we natuurkunde, engineering en thermodynamica aan elkaar. Dit model kan ook voor veel andere toepassingen worden gebuikt.”

Stramigioli ontving in 2018 een Advanced Grant van de European Research Council (ERC). Het ging daarbij om een bedrag van 2,8 miljoen euro voor dit PORTWINGS-project. De onderzoekssubsidie werd de afgelopen jaren gebruikt om de huidige doorbraak te realiseren. Er werd een team van excellente wetenschappers geformeerd en een printer aangeschaft om nieuwe concepten te ontwikkelen. Ook werd het geld ingezet om de rekenkracht van labcomputers uit te breiden.

Stramigioli: “Tot voor kort werkten we met onnauwkeurige verklaringen gebaseerd op beperkte experimentele gegevens. Maar als wetenschappers zijn we nu een stuk dichter bij het begrijpen van de complexe fysica van vleugels. Een belangrijke stap richting robotvogels die opstijgen, vliegen en landen als echte vogels.”

Lees het hele artikel en bekijk een interessant filmpje op de site van UTwente, of ga direct naar de site speciaal voor dit project Portwings.