Mariene bioloog en professor-emeritus Patrick Sorgeloos (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen) gaf de voorbije decennia vorm aan de moderne aquacultuur. Als zijn carrière hem één ding duidelijk gemaakt heeft, dan is het dat er een cruciale rol weggelegd is voor de aquacultuur om voedselzekerheid te blijven garanderen. “Meer dan de helft van onze voeding moet tegen 2050 uit zee komen. En dat kan.”

Nu al voeden vis en schaaldieren uit de aquacultuur miljoenen mensen, maar het moet nog meer én duurzamer. Patrick Sorgeloos: “Vandaag komt amper twee procent van onze voeding uit het aquatische milieu (zoet, brak en zeewater). Maar als ik zie hoe sterk de consumptie van aquacultuurvis en -schaaldieren de voorbije decennia is gegroeid, vooral in zoet water, dan kunnen we dat ook bereiken met aquacultuur in zee.”

Dat aquacultuur zo’n groei kende, is voor een groot stuk te danken aan Patrick Sorgeloos zelf. Zijn baanbrekend pionierswerk en multidisciplinaire aanpak zette de UGent op de kaart als referentie in het domein. Vandaag, tien jaar in zijn pensioen, is hij nog altijd heel actief betrokken bij projecten die de toekomst van de aquacultuur zullen bepalen.

Lees het hele verhaal op de site van de UGent.

Deel via: