Bij operaties aan hersenvaten, bijvoorbeeld bij de behandeling van een aneurysma of het aanleggen van een bypass, bestaat het risico dat de bloedtoevoer naar hersenweefsel tijdelijk stagneert. Dit kan leiden tot een beroerte. De kans op een beroerte tijdens een aneurysmaoperatie begint bij ongeveer 8 procent en kan bij complexe gevallen oplopen tot bijna 50 procent. Bij hersentumoren zoals gliomen ligt het risico tussen de 12,5 en 44 procent.

Tot nu toe beschikten chirurgen niet over een instrument om een beroerte direct tijdens een operatie te observeren. Dankzij een speciaal type echografie – Ultrafast Power Doppler Imaging (UPDI) – is daar nu verandering in gekomen. De techniek visualiseert de haarvaten, meet de hoeveelheid bloed in het hersenweefsel en laat in realtime zien wat er tijdens de operatie gebeurt.

Hierdoor kunnen chirurgen direct zien of het hersenweefsel voldoende bloed krijgt tijdens de tijdelijke afsluiting van een bloedvat. De techniek is snel, veilig en gemakkelijk toe te passen tijdens de operatie.

Lees het hele bericht op de site van de TUe.

Beeld van een echo
Beeld van een gewone Doppler ultrasound
Deel via: