Nanodeeltjes bestaande uit een designer-eiwit gaan een overreactie van het immuunsysteem eerst tegen, maar geven dat systeem daarna een boost. Deze ontdekking biedt mogelijkheden voor een therapie tegen sepsis, een aandoening waarbij het immuunsysteem ernstig ontregeld is. Immunologen van het Radboudumc en bio-ingenieurs van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bundelden hun krachten en ontwikkelden en testten een innovatief nieuw nanomedicijn. Hun onderzoeksresultaten staan in Nature Biomedical Engineering.

Sepsis is een levensbedreigende ziekte, waarbij het immuunsysteem ontregeld raakt door een infectie met een bacterie, schimmel of virus. Die ontregeling kan bestaan uit een te hevige immuunreactie, zogenaamde hyperinflammatie. Hierdoor worden weefsels beschadigd en vallen organen uit. Daarentegen kan het immuunsysteem ook uitgeput raken; zo erg zelfs dat het verlamd raakt. Dit noemen we immuunparalyse; het lichaam is daardoor niet goed bestand tegen een nieuwe infectie.

Al jarenlang zoeken wetenschappers wereldwijd naar een effectieve therapie tegen sepsis. Dit behelst een zoektocht naar een middel dat tegelijkertijd zowel de overreactie als de verlamming van het immuunsysteem moet tegengaan. Het risico hierbij is dat een mogelijk middel tegen die overreactie juist leidt tot een verlamming.

Lees gedetailleerd verder op de site van TUe.

Deel via: