Micro- en nanoplastics zorgen voor stress bij gewassen zoals sla en wortels. Dat ontdekte promovendus Laura Julia Zantis. Door die stress kunnen planten minder goed groeien en daalt hun voedingswaarde. Dit effect treedt ook op bij biologisch afbreekbare plastics.

Zantis onderzocht hoe microplastics en nanoplastics invloed hebben op de groei van gerst, tarwe, wortels en sla. Uit meerdere experimenten bleek dat de planten duidelijk een stressreactie vertonen. Vooral op moleculair niveau heeft het grote gevolgen. De gewassen maken stresshormonen aan en zetten hun verdedigingsmechanismen in werking.

Bladgewassen zoals wortels en sla hadden het zwaarst te lijden. Grassen zoals gerst en tarwe bleken iets beter bestand tegen de plasticdeeltjes. Toch verloren alle onderzochte planten voedingswaarde als ze werden blootgesteld aan plastics in de bodem. ‘Als het afweersysteem continu actief is, kost dat veel energie en voedingsstoffen’, legt Zantis uit.

Toen Zantis begon aan haar promotieonderzoek, was ze verbaasd over hoe weinig er bekend was over micro- en nanoplastics in de bodem. De meeste studies richtten zich op plastics in water, zoals in rivieren en zeeën.

Lees het hele bericht op de site van de Universiteit Leiden.

microplastics
Micro plastics mixed in the sand in Famara beach, Lanzarote
Deel via: