Maarten Baes is professor sterrenkunde en expert in de extragalactische sterrenkunde. Hij leidt een internationale onderzoeksgroep die zowel computationeel als observationeel sterrenkundig onderzoek doet.

“Ik onderzoek de structuur, het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels. Als je het heelal bekijkt, is dat als een hele grote doos. Daarin heb je sterrenstelsels, zoals onze eigen Melkweg. Die vormen de basisbouwstenen van het heelal. Binnen elk sterrenstelsel heb je dan weer miljarden sterren, elk met hun eigen planetenstelsels. Ik onderzoek hoe die sterrenstelsels zijn ontstaan, hoe ze evolueren doorheen de geschiedenis en waarom ze verschillende vormen, kleuren en groottes hebben.”

Baes gebruikt enorm grote computersimulaties. “Supercomputers draaien maanden, soms zelfs jaren, om een resultaat te geven. Je simuleert dan ook 13,8 miljard jaar, van de Big Bang tot nu. Daarom werken verschillende groepen wereldwijd samen om dat deel van het onderzoek samen te voeren. Onze groep in Gent is gespecialiseerd in realistische beelden maken van die data. Alsof je er met een telescoop naar kijkt.”

“Wij maken van die oorspronkelijke simulatiedata verschillende beelden van het sterrenstelsel. Bijvoorbeeld hoe ze eruit zien in het infrarood- of in het röntgengebied, of als je ze van een andere kant bekijkt. Dan vergelijken we al de eigenschappen die we zien, zoals verschillen in helderheid, kleuren en vormen, met wat we waarnemen in het heelal. In dat deel van het onderzoek zijn wij aan de UGent gespecialiseerd.”

Lees het hele interview op Durfdenken van UGent.

Beeld: Nasa, Hubble.