Nederland kan het zich niet permitteren Engelstalige opleidingen in het technische domein drastisch in te perken: internationaal talent is hard nodig, aldus een klemmende oproep van vijf rectoren/voorzitters van universiteiten.

“Als voorzitters/rectoren van de technische universiteiten en de Rijksuniversiteit Groningen hebben we oog voor problemen die de internationale instroom op sommige plekken oplevert. Tegelijk maken we ons grote zorgen dat Nederland dezelfde fout maakt als Denemarken, door de internationale instroom over de gehele linie drastisch in te perken zonder oog te hebben voor de tekortsectoren. Dat kan Nederland zich niet veroorloven. (…)

De demografie van Nederland en de tekorten in meerdere sectoren betekenen dat de tekorten in techniek niet opgelost kunnen worden met Nederlandse studenten en ingenieurs alleen. Internationale instroom van studenten blijft absoluut onmisbaar, ook in bacheloropleidingen. Cijfers laten zien dat binnen de techniek relatief veel internationale studenten na hun studie in Nederland blijven werken.

Opiniestuk in De Volkskrant.

 

Deel via: