Ultra-bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdranken, ontbijtgranen en kant-en-klaarmaaltijden nemen wereldwijd een steeds groter deel van het dagelijks menu in, waardoor de kwaliteit van het voedingspatroon daalt. Dat concludeert een internationale groep onderzoekers in een nieuwe reeks artikelen in The Lancet. Een hogere inname van ultra-bewerkte voedingsmiddelen hangt samen met chronische ziekten, zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Overal ter wereld maken traditionele, in de keuken bereide maaltijden langzaam maar zeker plaats voor een grotendeels industrieel samengesteld voedingspatroon. Het gaat dan vooral om producten die je niet zomaar zelf maakt, die meerdere processtappen hebben ondergaan en waar vaak smaak-, geur- en kleurstoffen in verwerkt zitten. Voorbeelden zijn vruchtenyoghurt, taart, knakworst en de kant-en-klare lasagne uit de supermarkt. “We verschuiven naar een ultra-bewerkt dieet,” zegt voedingsonderzoeker Neha Khandpur van Wageningen University & Research (WUR), die meewerkte aan de publicatie. “En dat patroon houdt verband met negatieve gezondheidsuitkomsten.”
De onderzoekers analyseerden verkoopdata uit 93 landen en voedingsdagboeken uit negen landen, variërend van Brazilië tot de Verenigde Staten. In vrijwel alle regio’s neemt de verkoop van ultra-bewerkte producten (in het Engels ultra-processed foods of UPF’s) al jaren toe. Vooral lage- en middeninkomenslanden maken een flinke sprong. In Spanje steeg het aandeel energie-inname uit ultra-bewerkte producten in drie decennia van elf tot bijna 32 procent. In Brazilië van ongeveer tien naar twintig procent. Toch is dat nog weinig ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten. Daar is meer dan de helft van alle geconsumeerde calorieën afkomstig van UPF’s. Hoewel het artikel de stijging van UPF-verkoop en consumptie in ons land niet volgde, bleek uit een Nederlands onderzoek van 2022 dat ook Nederlanders meer dan de helft van hun energie uit UPF’s halen.
Lees het hele bericht op de site van de Wageningen Universiteit.