Historicus, criminoloog en VUB’er Christophe Busch schreef het boek ‘De duivel in elk van ons’. Collectief geweld, zoals oorlog, genocide en terrorisme, houden hem al ruim dertig jaar in de ban. De voormalige directeur van het Holocaust en mensenrechtenmuseum Kazerne Dossin en huidige directeur van het Hannah Arendt Instituut gaat in op de vraag hoe schijnbaar gewone mensen kunnen verworden tot daders van verschrikkelijke misdaden.

Wat was de aanleiding om tot dit boek te komen?

“Op 13-jarige leeftijd kreeg ik een boek van mijn grootmoeder: ‘De Verschrikkingen van het Nazi-systeem’. Een heel duaal boek, je ziet de pracht en de praal van het nationaalsocialisme met hun uniformen en massamanifestaties en tegelijk de mensonterende gruwel die het systeem voortbracht. Dat greep me enorm aan. Ik begreep niet hoe het mogelijk is dat in een samenleving attractiviteit en gruwel een en dezelfde realiteit zijn. Hoe gewone mensen als jij en ik, in staat zijn om bij te dragen tot het plegen van buitengewoon kwaad. Ik ben het oneens met Rutger Bregmans conclusies in zijn boek ‘De meeste mensen deugen’. Mensen hebben het potentieel in zich om zowel deugdzaam als kwaadaardig gedrag te vertonen.”

De wereld lijkt in brand te staan, wie of wat hebben we nu nodig?

“Het is een illusie te denken dat er iemand opstaat met het grote en allesomvattende plan om alle problemen op te lossen. De vluchtelingen- of klimaatproblematiek kun je in je eentje niet aansturen, op lokaal niveau kun je wel kleine bijdragen aan het moreel juiste leveren. Een optelsom van al die kleine elementen zorgt voor een wereldgroot verschil.

Lees het hele interview op de site van de VUB.