Promovenda Connie Rees van de TUe laat zien dat met een vernieuwde echomethode subtiele bewegingen van de baarmoeder gemeten kunnen worden. Dit biedt een nieuw perspectief op vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen met endometriose, een aandoening waarbij slijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt.

“Pas onlangs hebben we geleerd dat de baarmoeder een spier is die voortdurend in beweging is. Maar die bewegingen zijn heel subtiel en daardoor lastig te meten. Met een meetmethode die eerder aan de TU/e ​​is ontwikkeld, is het nu mogelijk om baarmoederbewegingen objectief te volgen op echofilm. Samen met het Catharina Ziekenhuis en het Universitair Ziekenhuis Gent overbruggen we de kloof tussen technologie en praktijk.”

Met behulp van deze vernieuwde echografiemethode observeerden Rees en haar collega’s hoe de baarmoeder beweegt bij gezonde vrouwen, en al snel schakelde Rees over op vrouwen met adenomyose, een vorm van endometriose. Waar ze normaal gesproken georganiseerde bewegingen zag, nam ze ‘chaos’ waar bij de beweging van aangetaste baarmoeders: wanneer de baarmoeder in ruste zou moeten zijn, was ze actief en andersom.

Lees het hele, boeiende verhaal op de site van de TUe.

Connie Rees doet onderzoek naar adenomyose. Beeld: Catharina Ziekenhuis, Jarno Verhoef.