Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. De Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Het onderzoek verscheen in het  Nature.

140 miljoen jaar geleden evolueerden de eerste bloemplanten, daarvoor waren er op aarde geen bloemen. De voortplanting via bloemen bleek een enorm succes. Nu domineren bloemplanten het plantaardige leven op aarde; 90% van alle planten bloeit. Hoe verliep de evolutie van de eerste bloeiende plant tot de bijna 400 duizend soorten nu? Met genetisch onderzoek en het bestuderen van fossielen brachten onderzoekers de evolutie van zo’n 60% van alle bloeiende plantengeslachten in kaart.

Het onderzoek is een gezamenlijke inspanning van 279 wetenschappers uit 27 landen. De wetenschappers deelden hun unieke plantenkennis en vele kostbare plantenmonsters. Het onderzoek geeft het bestuderen van de biodiversiteit een enorme boost. De resultaten en alle data zijn openlijk en vrij toegankelijk voor wetenschappers en publiek via de Kew Tree of Life Explorer.

Lees het hele stuk op de site van Maastricht University.