In Midden-Brabant slaan steeds meer bedrijven en organisaties de handen ineen. Onder de vlag ‘brede welvaart’ willen zij de regio rondom Tilburg duurzaam ontwikkelen. Tilburg University is als kennispartner aangehaakt.

Midden-Brabant is goed op weg naar een duurzame en inclusieve economie. Dat blijkt uit recent onderzoek van RaboResearch. De regio telt veel sociaal bewogen ondernemers, die hun maatschappelijke taak serieus nemen en nadrukkelijk de impact op hun omgeving en medewerkers bij hun keuzes betrekken. Het onderzoek is positief: Midden-Brabant is in Nederland een van de smaakmakers, met veel koplopers en opvallend weinig achterblijvers. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat voor de verdere uitbouw van die koppositie twee voorwaarden noodzakelijk zijn: er moet slim regionaal worden samengewerkt én er dienen meer kennispartners aan te haken.

De universiteit werkt al enige tijd samen met Midpoint Brabant, de ontwikkelingsmaatschappij die de regionale transitie coördineert en aanjaagt. “Vroeger ging regionale groei vooral om meer, meer, meer”, vertelt Bas Kapitein, directeur van Midpoint Brabant. “Meer omzet, meer personeel, meer vestigingen. Tegenwoordig willen we meer dan alleen economische groei. Ons streven is brede welvaart.”

Brede welvaart

Edward van de Pol, die bij Tilburg University werkt als strateeg Ecosystemen en Ondernemerschap, verwijst naar de definitie die de Sociaal-Economische Raad (SER) geeft en die ook gehanteerd wordt bij het programma brede welvaart van de universiteit: “Brede welvaart gaat niet alleen om koopkracht en inkomen, maar ook om andere aspecten die mensen van waarde vinden, zoals natuur en milieu, onderwijs, werk, gezondheid en veiligheid. Kortom, welvaart in brede zin. Belangrijk is niet alleen de kwaliteit van leven hier en nu, maar ook of dit ten koste gaat van toekomstige generaties of van mensen elders in de wereld.”

Lees het hele, positieve stuk op de site van Tilburg University.

Deel via: