Een constructie van een gebouw gemaakt van gebreid textiel? Mariana Popescu, Assistant Professor Parametric Structural Design and Digital Fabrication, laat zien dat het maken van ingewikkelde vormen in de bouw een stuk efficiënter én milieuvriendelijker kan. Met haar innovatieve aanpak hoopt ze nieuwe generaties ontwerpers en ingenieurs te inspireren buiten de gebaande paden te denken.

Mariana Popescu, architect en bouwkundig ontwerper bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, maakt met een breimachine constructies van hele bouwwerken. Breiwerk kan volgens haar een belangrijke rol spelen bij het creëren van ongebruikelijke constructievormen. “Denk aan bogen of koepels die een grote ruimte moeten overspannen, zoals een brug of het dak van een museum of sportstadion.”

Voor het maken van dubbel gekromde of gebogen vormen, maken traditionele methoden vaak gebruik van houten bekisting of gefreesd schuim. Dat is volgens Popescu alleen erg arbeidsintensief en niet bepaald duurzaam, aangezien deze bekisting vaak maar eenmalig gebruikt kan worden. “Je hebt ontzettend veel materiaal nodig voor een complex gevormd bouwwerk. En dat is vaak niet meer te hergebruiken. Daarom zoek ik naar manieren en materialen om zo efficiënt en duurzaam mogelijk complexe vormen te maken.”

Lees het hele interview op de site van TU Delft.