Computermodellen ontwikkelen waarmee beleidsmakers passende oplossingen kunnen bedenken voor complexe vraagstukken zoals klimaatverandering. Dat is het doel van Polder, het UvA-onderzoekscentrum dat onlangs officieel werd geopend.

“Complexiteit en interdisciplinariteit passen niet goed in de praktijk van beleidsmakers,” zegt Albert Faber van de Wetenschappelijke Klimaatraad tijdens de openingsbijeenkomst van Polder, een onderzoeksinitiatief van het Institute for Advanced Study (IAS).

Polder werkt volgens een duidelijk stappenplan. In ‘group model building’ sessies zitten de stakeholders samen aan tafel en schetsen met pen en papier hoe de verschillende factoren van een probleem met elkaar samenhangen. Dat proces levert na verschillende rondes een kwalitatief model op, dat soms al voor oplossingen kan zorgen.

Voor een grondigere aanpak wordt dat model vertaald in een computermodel en wordt extra onderzoek uitgevoerd. Op basis van dat model kunnen beleidsmakers in een virtuele wereld ‘wat-als’-scenario’s schetsen om zo tot de juiste interventies te komen. Polder richt zich hoofdzakelijk op gezondheid en duurzaamheid en werkte onder meer al samen met het Universitair Medisch Centrum, de nationale politie en verschillende ministeries.

Lees het hele artikel op de site van Folia.

Bron: Wikimedia commons