Ajay Kottapalli ontwikkelt geavanceerde sensors die zijn gebaseerd op dierlijke zintuigen – bijvoorbeeld de snorharen van zeehonden. ‘Die zijn werkelijk perféct geëvolueerd. Dat hebben we doorgerekend.’ Altijd is hij op zoek naar mogelijke toepassingen in de techniek van biologische fenomenen. Samen met collega’s begon hij in Groningen een startup: Sencilia.

Klittenband naar het voorbeeld van zaden, drones die vliegen als libellen, naalden die prikken als een muggensnuit. Het zijn allemaal voorbeelden van biomimicry, ook wel bio-inspired design: techniek en ontwerp geïnspireerd op de natuur.

De Indiase fysicus Ajay Kottapalli brengt dat concept naar een hoger plan: hij ontwerpt micro-elektromechanische systemen (MEMS) gebaseerd op zintuigen van dieren. En dan niet zomaar zintuigen. Hij onderzoekt extreem geavanceerde, supergevoelige zintuigen die wij mensen niet hebben. Bijvoorbeeld de piepkleine haartjes, of ciliën, waarmee blinde vissen hun weg vinden in onderaardse grotten. Dankzij die ciliën kunnen de vissen heel subtiele waterstromingen waarnemen, en zo voedsel vinden en obstakels vermijden. Een ander voorbeeld zijn de snorharen van zeehonden. Daarmee kunnen zeehonden zelfs in het troebelste water feilloos vissen volgen.

Lees het interview met Kottapalli op de site van de RUG.