UGent-onderzoekers coördineren de grootschalige studie naar preventieve geneeskunde.

20 jaar lang zal de Gezondheidsmonitor lichaamsmateriaal en gezondheidsinformatie van 20.000 Gentenaars verzamelen en beheren. “We verzamelen bloed, huid, speeksel, haar, stoelgang en urine. Die lichaamsstalen bewaren we uiterst zorgvuldig in de biobank van UZ Gent”, legt Marthe De Boevre enthousiast uit.

“Daarnaast bevragen we de deelnemers ook over hun leefomgeving, eetgewoonten, mobiliteit, medicatiegebruik, sociale interacties en levensstijl. Op die manier brengen we hun exposoom in kaart. Die omgevingsfactoren hebben een grote invloed op onze gezondheid”, vult Lies Lahousse verder aan.

Marthe benadrukt de unieke waarde van de studie: “Dankzij de DNA-stalen gaat de Gezondheidsmonitor één stap verder dan vele andere studies. We koppelen het exposoom aan het genoom. Deze rijke dataset stelt ons in staat om de invloed van genetica en omgevingsfactoren op onze gezondheid in kaart te brengen. Door samen te werken met onderzoekers van over de hele wereld kunnen we zo vroegtijdig risicofactoren voor ziekte identificeren, waardoor de Gezondheidsmonitor een goudmijn voor de wetenschap is.”

Lees het hele bericht op de site van UGent.