Hoogleraar Wyke Stommel is gesprekswetenschapper en schreef, samen met collega’s, een boek over alledaagse communicatie. Voor de wetenschap van alledaagse communicatie, van Tinder tot consultatie, is nog helemaal niet zoveel aandacht en daar wil ze verandering in brengen.

Samen met mijn broer, die chirurg is in het Radboudumc, heb ik onderzoek gedaan naar verschillen tussen digitale en fysieke consulten. Een van verschillen is dat artsen in de spreekkamer vaak zelf naar een wond kijken, terwijl ze in videogesprekken vooral door vragen te stellen aan patiënten tot een conclusie over de wond komen.”

“Een ander verschil: in digitale consulten vragen artsen vaker hoe het gaat met een patiënt aan het begin van een gesprek. In de spreekkamer vallen artsen daarentegen met de deur in huis. Dat is relevant, want hoe je een gesprek begint, werkt door in het gesprek. Een mogelijke verklaring is dat je in een videogesprek niet even de patiënt gaat halen in de wachtkamer, je geeft hem of haar ook geen hand. Door te vragen hoe het gaat met de patiënt is het mogelijk om toch iets van die afstemming te bereiken in het videoconsult.”

Lees hier het hele artikel van Vox.

Deel via: