Elk jaar worden in de Europese legkippenindustrie ongeveer 315 miljoen haantjes bij geboorte gedood. Dat gebeurt door vergassing of door ‘maceratie’: ze worden bliksemsnel vermalen. Europa heeft beslist dat het doden van eendagshaantjes op termijn verboden wordt – in Duitsland en Frankrijk is het vandaag al zover. “Maar economisch is het ook niet interessant om al die haantjes dan maar gewoon te laten leven. Ze leggen geen eieren, en ze maken te weinig vlees aan om ze voor consumptie vet te mesten. Dan is de slimste keuze: ze niet geboren laten worden. En daarom wordt er nu veel onderzoek en tijd geïnvesteerd in in-ovo-sexing.”

Er is een race aan de gang voor de beste en goedkoopste manier om het geslacht te bepalen. Doctoraatsstudent Simão Santos zit in de race namens Leuven.

“We werken met een kleine biosensor, een patch, die je op elk ei aanbrengt. Je prikt een gaatje, de sensor detecteert een specifiek vrouwelijk gen in het eivocht, de patch geeft een kleursignaal – mannelijk of vrouwelijk – en we kunnen sorteren. Zo ongeveer.” Welke methode het eerste op de markt komt is nog onduidelijk.

 

Lees het hele verhaal op de site van de KU Leuven.

Beeld: Defense Visual Information Distribution Service via Picryl.