Fotosynthese is noodzakelijk om het leven op aarde in stand te houden, maar het is erg inefficiënt. Biofysicus Roberta Croce ontving in april 2024 een ERC (European Research Council) Advanced Grant voor haar onderzoek naar het verbeteren van fotosynthese.

Momenteel wordt minder dan één procent van de beschikbare zonne-energie omgezet in biomassa in gewassen. Planten gebruiken alleen zichtbaar licht, waardoor meer dan de helft van het zonlicht dat ons bereikt, niet wordt gebruikt. Dit beperkt vooral de fotosynthese in gewassen.

Wanneer planten dicht bij elkaar groeien, ontvangen de onderste bladeren bijna uitsluitend ver-rood licht (ver-infrarood, met een golflengte van 50 – 1000  µm).

Lang werd gedacht dat dit onbruikbaar was voor zuurstofrijke fotosynthese. Maar recente onderzoeken laten zien dat bepaalde cyanobacteriën, de voorouders van plantenchloroplasten waar fotosynthese plaatsvindt, onder ver-rood licht kunnen groeien. Door dit inzicht komen eerdere opvattingen over de grenzen van fotosynthese ter discussie te staan. Croce gaat die cyanobacteriën onderzoeken.

Lees het volledige bericht op de site van de VU.

Deel via: