“Deze zomer werd ik voor de eerste keer emotioneel geraakt door de klimaatverandering.” Dit zegt de nieuwe hoogleraar Geomicrobiologie Caroline Slomp, die op 15 september haar oratie uitsprak. De hoge temperatuur van het zeewater in de Atlantische Oceaan liet de alarmbellen afgaan. “We moeten wereldwijd anders gaan leven.”

Methaan is na kooldioxide de belangrijkste boosdoener bij het aanjagen van het broeikaseffect. “Methaan ís klimaatverandering”, zo onderstreept Slomp het belang van het gas, dat al vele jaren haar aandacht heeft. En de temperatuurverhoging van het zeewater – deze zomer op de Atlantische Oceaan vijf graden hoger dan normaal – is op haar beurt weer een van de aanjagers van methaanvorming. “Die temperatuurverhoging baart me echt zorgen.”

Slomp legt uit dat de zee weliswaar niet de grootse bron is van methaan, maar dat de invloed ervan wél toeneemt. “Er is een heel scala aan veranderingen als de zee warmer wordt, met grote effecten op het klimaat en ons leefmilieu. De zee is een complex systeem waarin veranderingen op elkaar inspelen. En voor bijna al die veranderingen zijn de effecten nu negatief.” Slomp ziet maar één oplossing. “Er is een systeemtransitie nodig. De gevolgen van alle veranderingen door de opwarming van de aarde zijn zo groot, dat uiteindelijk ons bestaan in het geding komt. De enige oplossing is dat we wereldwijd anders gaan leven.”

Lees het uitgebreidere interview op de site van Radboud Recharge.