Nederland moet in risicogebieden inzetten op overstromingsbestendig bouwen om zich in de toekomst beter te wapenen tegen wateroverlast. Dat is één van de voornaamste conclusies uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam dat onlangs is gepubliceerd in Water Resources Research.

In de zomer van 2021 werd Limburg getroffen door een zware overstroming. De totale schade van de ramp wordt ingeschat tussen de €400 en €500 miljoen. Na de overstroming in 2021 heeft VU Amsterdam in samenwerking met Deltares een vragenlijst uitgezet om inzicht te krijgen in welke maatregelen effectief zijn voor inwoners om schade van dit soort weersextremen in de toekomst te beperken.

Om overstromingsschade in de toekomst te beperken is het belangrijk voor huishoudens om zelf actie te ondernemen in en rondom de woning. “Ten eerste zijn huishoudens vaak niet op de hoogte van het feit dat hun woning kan overstromen. Vervolgens moet hier rekening mee gehouden worden bij de bouw en renovatie van woningen in risicovolle gebieden,” aldus hoofdonderzoeker Thijs Endendijk. “De voorbereiding op een toekomstige overstroming voorkomt niet alleen schade, maar ook veel stress in nasleep.”

Lees verder op de site van de VU.