Uithouding plus vijftien procent. Een perfecte mentale frisheid na een ultraloop van 100 km. Een gezonde nachtrust na een vermoeiende Pyreneeënrit. Zijn ketonen als voedingssupplement werkelijk een wondermiddel? En is het drankje, ondanks een extreem bittere afdronk, ook een aanwinst voor de amateursporter? “Ketonen hebben onder meer een positieve invloed op het zuurstoftransport in je lichaam. En ze voorkomen dat je hongergevoel verdwijnt bij overtraining: voldoende blijven eten is echt cruciaal voor een duursporter.”

“Ketonen zitten in elk van ons”, legt inspanningsfysioloog Chiel Poffé uit. Hij doet aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR) al een tiental jaar onderzoek naar de effecten van ketonen op uithouding en herstel bij duursporters. “Ze zijn onze vierde energiebrandstof, naast koolhydraten, vetten en eiwitten.”

Ketonen fungeren in ons lichaam als een soort ‘reservebrandstof’: onze lever maakt ze continu aan, maar de productie ervan verhoogt op momenten dat er te weinig energie in het lichaam aanwezig is. Uit de onderzoeken blijken enorm sterke resultaten, mits goed gebruikt.

Lees het uitgebreide verhaal op KU Leuven Stories.

Beeld: Amazon.com
Deel via: