De wijk waarin kinderen opgroeien heeft invloed op hun welzijn, ontwikkeling en kansen gedurende hun leven. Een fijne wijk is een belangrijke factor om veerkrachtig te kunnen zijn, blijkt uit EUR-onderzoek.

Van het kennen van je buren tot aan lopend of fietsend naar een park of speeltuin kunnen. En van genoeg groen in de wijk tot het hebben van voldoende activiteiten om je talenten te ontwikkelen. Het zijn slechts enkele aspecten die bijdragen aan gezond en gelukkig opgroeien.

In het CORNER project (Collaborative Research on Neighborhood Resilience Enablers) onderzoeken buurtbewoners (kinderen en volwassenen), welzijnsorganisaties, de gemeente en onderzoekers de vraag welke fysieke, sociale of institutionele factoren in de wijk ervoor zorgen dat kinderen veerkrachtig kunnen zijn.

Veerkracht werd, ook in de wetenschap, lang gezien als een persoonskenmerk. Je zou veerkrachtige mensen hebben, en niet-veerkrachtige mensen. Dr. Joyce Weeland, onderzoeker bij de afdeling Jeugd & Gezin aan Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB): “Maar we begrijpen nu steeds beter dat wanneer je als mens veerkrachtig bent, dit niet alleen te maken heeft met je eigen vaardigheden. Zoals het om hulp kunnen vragen, je emoties kunnen reguleren, en de vaardigheden om sociale relaties aan te gaan met anderen.”

Lees het hele stuk op de site van de EUR.

Deel via: