Iris Sommer, directeur van het onderzoeksinstituut Brain and Cognition van het UMC Groningen, heeft een droomproject: een longitudinale studie naar de invloed van voeding op hersengezondheid.

“Deze groep gaat van kinds af aan gezond eten. Dat betekent dat het hele gezin gezond gaat eten. De voeding zal in basisbestanddelen (gratis) worden aangeboden. Informatie, kookles en motivatie zal deel uitmaken van de interventie.

(…)

De looptijd van deze studie is lang, namelijk een heel mensenleven. Maar omdat ze open-label is (voedingsinterventies zijn heel lastig in een dubbelblind design te gieten), kunnen de resultaten op verschillende tijdstippen gemeten en gepubliceerd worden: tijdens de puberteit van de deelnemers, op jongvolwassen leeftijd, op middelbare leeftijd en op oudere leeftijd.

(…)

Ik verwacht dat de interventiegroep minder stressgevoelig zal zijn, en daardoor beter resistent tegen burn-out, depressie, suïcidaliteit en angststoornissen. Ik verwacht dat zij veel minder beroertes zullen doormaken en ook veel minder neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson, zullen ontwikkelen. Kortom, ik verwacht dat de interventiegroep gezonder, gelukkiger en ouder zal worden dan de controlegroep.”

Lees hier het complete antwoord van Sommer op ‘de jaarlijkse vraag’ – en alle 88 andere antwoorden.