Audrey Esteban, postdoctoraal onderzoeker van de TU Delft, richt zich op stedelijke overstromingsbestendigheid.

“Nederlanders hebben enorm veel vertrouwen in hun deltawerken en ook in de overheid. Ze hebben het overstromingsrisico berekend op 1 op de 10.000 jaar en mensen zien deze kans niet gebeuren in hun leven. Dat risico kan zich echter vanavond, morgen of zelfs vanmorgen voordoen.”

Een belangrijke conclusie uit haar onderzoek is zorgwekkend: “Een gebrek aan risicocommunicatie, gecombineerd met een groot vertrouwen in de overheid en infrastructuur, voedt gevoelens van zelfgenoegzaamheid die rechtstreeks verband houdt met een lage perceptie van overstromingsrisico’s.”

“In Nederland hebben we een zeer sterke infrastructuur en het geld om al deze deltawerksystemen te bouwen, maar veerkrachtige steden zijn meer dan alleen dijken. Je kunt huizen veerkrachtiger maken, maar dat moeten de mensen die erin wonen dat ook zijn. Een stad is net zo veerkrachtig als haar inwoners.”

“Een ramp gebeurt omdat we niet goed hebben gebouwd, niet de juiste budgetten hebben toegewezen en zwakke funderingen hebben toegestaan. Ook de politiek speelt een rol.”

Interview op Convergence.nl.