Klimaatinterventies leiden niet tot meer klimaatacties onder Nederlanders maar vergroten wel bewustzijn over klimaatverandering. Dat blijkt uit de Climate Intervention Webapp, een database die voor meer dan 60 landen de meest effectieve strategieën voor het bevorderen van klimaatovertuigingen en acties in kaart heeft gebracht.

Een internationaal team van bijna 250 onderzoekers onder leiding van Madalina Vlasceanu en Kimberly Doell van de New York University heeft 59.440 respondenten uit 63 landen ondervraagd over hoe zij over bepaalde standpunten, beleidsmaatregelen en acties op het gebied van klimaatverandering dachten. Ook heeft het team onderzocht wanneer respondenten zelf bereid zijn om bij te dragen aan bewustwording over en actie tegen klimaatverandering. Het resultaat is een online database die laat zien welke klimaatinterventies per land het meest effectief zijn.

De meest effectieve klimaatinterventie voor het veranderingen van klimaatovertuigingen bij Nederlanders is de zogenaamde ‘dynamische sociale norm’, ofwel de boodschap dat andere Nederlanders en mensen over de hele wereld zich nu aanpassen als reactie op klimaatverandering.

Lees het hele artikel op de site van Universiteit Leiden.

Bron: Climate Intervention Webapp