Een gloednieuw, krachtig antibioticum, afkomstig van bacteriën die voorheen niet bestudeerd konden worden, lijkt in staat te zijn om schadelijke bacteriën en zelfs multiresistente ‘superbugs’ te bestrijden. De stof Clovibactine doodt bacteriën op een ongebruikelijke manier, waardoor deze bacteriën moeilijk resistent kunnen worden tegen het middel. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Bonn (Duitsland), het Duitse Centrum voor Infectieonderzoek (DZIF), de Northeastern University van Boston (VS) en het bedrijf NovoBiotic Pharmaceuticals (Cambridge, VS) publiceren de ontdekking van Clovibactine en zijn werkingsmechanisme 22 augustus 2023 in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.

Clovibactine werd ontdekt door NovoBiotic Pharmaceuticals, een klein Amerikaans bedrijf, samen met microbioloog Prof. Kim Lewis van Northeastern University in Boston. Eerder ontwikkelden ze een apparaat waarmee onderzoekers niet-kweekbare bacteriën (zo’n 99% procent van alle bacteriën!) tóch kunnen laten groeien met behulp van een nieuw ontwikkeld apparaat, de iChip.

“Clovibactine is anders,” legt Dr. Weingarth, scheikundige van de UU, uit. “Omdat Clovibactine geïsoleerd is uit bacteriën die we niet eerder konden laten groeien, hebben schadelijke bacteriën nog nooit zo’n antibioticum gezien en hebben ze geen tijd om resistentie te ontwikkelen.”

Lees het fascinerend artikel op de site van Universiteit Utrecht.