Robots zijn een steeds nadrukkelijker onderdeel van ons dagelijks leven; nu al helpen ze bij het geven van medische zorg en ondersteunen bij onderwijs en op de werkplek. Ze zijn steeds beter in staat om simpele taken uit te voeren en boodschappen over te brengen, maar missen veel vaardigheden die nodig zijn voor sociale interactie en communicatie, vertelt hoogleraar Maaike Bleeker. “In het project Dramaturgy for Devices buigen we ons over de sociale vaardigheden van robots die mensen ondersteunen in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg en horeca.”

Bleeker ontving in juli 2023 2.1 miljoen euro voor haar project via financiering van de Nationale Wetenschapsagenda.

“We gaan vooral onderzoeken hoe expertise uit het theater kan bijdragen aan de ontwikkelingen van de sociale vaardigheden van robots.” Onderzoekers werken hiervoor samen met theater- en dansmakers. “We gaan laten zien hoe de podiumkunsten kunnen bijdragen aan innovatieve ontwerptools en -methoden en wat de waarde is van de vaardigheden en kennis van de theaterpraktijk voor technologische innovatie.”

Haar doel is om interacties tussen mensen en robots niet alleen beter en effectiever te maken, maar ook ‘fantasierijker, leuker, interessanter en uitdagender.

Kort interview op de site van Universiteit Utrecht.

Boston Dynamics / Youtube