Het onderzoeksproject DoPredict: Dynamic 3D Biopsy Based Response to Treatment Prediction onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot (VU), ontvangt een financiering via het Open Technologieprogramma vanuit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen.

Met het project gaat het onderzoeksteam, dat naast Marloes Groot van het VU-LaserLab bestaat uit Jan Willem Duitman (Longziekten, Amsterdam UMC) en Francesco Ciompi (Pathologie, Radboud UMC) een systeem ontwikkelen om relatief snel en simpel de uitkomst van de longbehandeling te voorspellen, door een combinatie van mogelijk toepasbare medicijnen te testen op een klein stukje weefsel (biopt) van de patiënt.

De onderzoekers zullen een stukje weefsel van de patiënt op kweek zetten en gedurende 5 dagen de cellen en alle onderdelen van het weefsel microscopisch in beeld brengen met een innovatieve microscopische techniek (hogere harmonische generatie (HHG)) waarmee weefsel direct beoordeeld kan worden. Het weefsel wordt vervolgens in 3D gevolgd tijdens de kweek, wat 4D-gegevens oplevert. Die worden met behulp van kunstmatige intelligentie, geanalyseerd.

Promovenda Laura van Huizen rondde in 2023 haar promotieonderzoek af naar een directe beoordeling van weefsel door die nieuwe microscopietechniek.

Lees het hele stuk op de site van de VU.

Deel via: