Extreme buien, hittegolven, overstromingen en een stijgende zeespiegel zijn bedreigingen voor onze laaggelegen delta. Margo van den Brink, universitair hoofddocent Water en Ruimte, stelt dat we onze ruimtelijke inrichting moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat impliceert moeilijke keuzes, immers de ruimte is beperkt en de behoeftes zijn groot. Volgens haar is hier sprake van een transitie: van ‘vechten tegen het water’ naar ‘leven met het water’.

Van den Brink: ‘Het is echt tijd voor wat wij noemen een “kwaliteitskering”, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Het is daarbij belangrijk om naar de kwaliteit van totale dijklandschappen te kijken en dus niet alleen naar de dijk als waterkering.

Van den Brink werkt mee aan het nieuwe interdisciplinaire onderzoeksproject, Floating Future, dat wordt gefinancierd door NWO. ‘MARIN, het Maritime Research Institute Netherlands, heeft de regie in dit project, dat een looptijd heeft van vijf jaar en waar heel veel verschillende partijen aan meedoen. De centrale vraag is hoe we samen een fundament kunnen leggen onder een drijvende toekomst.”

 

 

Beeld: RUG.