Tijdens de coronapandemie werden verpleeghuizen keihard getroffen: bijna de helft van alle mensen die door corona overleed, woonde in een verpleeghuis. Marlies Bär (Erasmus School of Health Policy & Management) deed samen met collega’s Judith Bom, Pieter Bakx en Bram Wouterse onderzoek naar de mogelijke oorzaken. Opvallend is dat verpleeghuizen met een hoge bewonerstevredenheid, een lagere oversterfte kenden. Ook ziekteverzuim onder personeel en inhuur van extern personeel lijkt verband te houden met oversterfte.

Opvallend is dat het ziekteverzuim in verpleeghuizen voor de pandemie wel verband houdt met een hogere oversterfte in 2021, terwijl de meeste ouderen toen al gevaccineerd waren. Verpleeghuizen die (ook al voor de pandemie) te maken hadden met veel externe inhuur laten juist een hogere oversterfte zien in het eerste jaar van de pandemie.

Het onderzoek laat volgens Bär zien dat het waardevol is om meer inzicht te krijgen in personeelsindicatoren die een rol spelen. “In vervolgonderzoek zouden we graag kijken naar bijvoorbeeld de rol van scholing en werkervaring. Het verzuim in de zorg ligt hoger dan in andere sectoren. En het is interessant om te achterhalen wie er uitvallen en waarom. Dit onderzoek laat zien dat uitval ook samenhangt met oversterfte. Ook het aandeel ZZP’ers speelt dus een rol. Ik zie de uitkomsten daarom als een incentive voor de politiek om meer naar de arbeidskant te kijken.”

Artikel op de site van de EUR.