Promovendus aan de WUR Dominique van Wonderen (Global Nutrition & Operations Research and Logistics) gebruikt wiskundige modellen om diëten te optimaliseren. Ze laat aan de hand van een casestudy zien dat maaltijden gezonder te maken zijn, zonder eetgewoontes volledig te moeten omgooien. Een model vervangt alleen ingrediënten wanneer die gezonder zijn en acceptabel voor de gebruiker. ‘Als je kijkt naar wat mensen willen eten en kleine aanpassingen doet om een maaltijd iets gezonder te maken, is de kans groter dat ze die verandering accepteren.’
Voor haar onderzoek gebruikte Van Wonderen een Amerikaanse open source-dataset met duizenden voedseldagboeken. Met behulp van het recipe completion diet model – de combinatie van diet modelling en recipe completion – keek ze hoe maaltijden te verbeteren zijn, binnen doelen zoals de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van micro- en macronutriënten. Diet modelling zet wiskundige modellen in om voedingsschema’s te ontwerpen en te optimaliseren, terwijl recipe completion zoekt naar het beste ingrediënt om een specifieke maaltijd te verbeteren.
Lees het hele verhaal op de site van Resource (‘WUR from Within’).