De aanpak van de Amsterdamse Familie School verbetert de leefwereld en het welbevinden van leerlingen. Ook lukt het om ouderbetrokkenheid te vergroten en armoede gericht te lijf te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA, het Kohnstamm Instituut en de HvA. De Amsterdamse Familie School biedt ondersteuning aan het hele gezin door samen te werken met verschillende maatschappelijke instellingen op het gebied van cultuur, sport en/of armoede.

De gemeente Amsterdam is in 2019 met 10 Amsterdamse Familie Scholen gestart, en in 2023 werd dit opgeschaald naar 32. Op deze scholen wordt er samengewerkt tussen de drie leefwerelden van het kind voor een optimale ontwikkeling: thuis, de school en de buurt. Ouders (of verzorgers) kunnen er terecht bij een servicepunt dat in of vlakbij school aanwezig is, waardoor de stap naar hulpverlening snel kan worden gemaakt.

De onderzoekers concluderen dat de aanpak in het algemeen het welbevinden van leerlingen verbetert en hun leefwereld vergroot. Leerlingen komen daarnaast in aanraking met nieuwe activiteiten binnen en buiten school. Ouders ontwikkelen een sterkere relatie met de school, doordat hun kind op school geholpen kan worden en zij vaker op school aanwezig zijn. De school is voor hen een laagdrempelige plek waar ze met diverse vragen terecht kunnen. Ook zijn ouders door deze aanpak beter op de hoogte van wat zich op school afspeelt en is de school zelf beter op de hoogte van de thuissituatie.

Lees het hele bericht op de site van de UvA.