De methode is ontwikkeld door een internationaal team van wetenschappers, waaronder het Institute for Gravitational and Subatomic Physics (GRASP) van de Universiteit Utrecht en Nikhef.

De onderzoekers ontwikkelden een codestructuur waarmee ze sterrenkundige gegevens van verschillende bronnen tegelijkertijd kunnen analyseren en interpreteren. De nieuwe tool helpt bovendien om aanvullende informatie op te nemen van radio- en röntgenwaarnemingen van neutronensterren (bijvoorbeeld van NASA’s NICER-telescoop), van berekeningen in de kernfysica en zelfs van botsingen van zware ionen in versnellers op aarde. “Onze nieuwe methode zal helpen om de eigenschappen van materie bij extreme dichtheden te analyseren en stelt ons in staat het uitdijende heelal beter te begrijpen. Ook kunnen we meer leren over zware elementen die worden gevormd tijdens het samensmelten van neutronensterren,” vertelt Tim Dietrich, leider van een Max Planck Fellow-groep aan het Max Planck Institute for Gravitational Physics.

De nieuwe techniek vormt de basis voor het analyseren van toekomstige gebeurtenissen. “We kunnen nu nauwkeurigere resultaten krijgen door coherent en gelijktijdig te analyseren. Het gebruikelijke, stapsgewijze combinatieproces is nu verleden tijd,” zegt Peter T. H. Pang van GRASP (Universiteit Utrecht en Nikhef), die de hoofdontwikkelaar van de code is en tevens eerste auteur van het artikel.

Lees het hele stuk op de site van de Universiteit Utrecht.

Beeld: Ivan Markin, universiteit Potsdam