Onderzoekers Universiteit Antwerpen namen kookgewoontes tijdens de pandemie onder de loep. Ze ontdekten dat zowel de keukenkluns als de keukenprins zich tijdens de pandemie meer thuis voelde achter het fornuis. Al ging het er daarom nog niet gezonder aan toe.

De CoronaCookingSurvey was een online ênquete die werd afgenomen in 38 landen . Deelnemers werd gevraagd naar de invloed van de lockdown op hun eetgewoontes: gaande van hun winkellijstjes tot de stemming in de keuken.

Aan de hand van gegevens van 19 378 thuiskoks brachten de wetenschappers het zogenoemde ‘kookkapitaal’ van de deelnemers in kaart. “De term komt uit de sociologie”, legt doctoraatsstudente Isabelle Cuykx (UAntwerpen) uit. “Een samenleving wordt onderverdeeld in verschillende klassen of groepen die hetzelfde ‘kapitaal’ delen. Dat kan dan gaan over geld en andere middelen, maar ook over je netwerk (sociaal kapitaal) of je culturele kennis die je meegekregen hebt vanuit je omgeving (cultureel kapitaal). Dat kapitaal – of het gebrek eraan – kan je een voorsprong of achterstand geven tegenover anderen.”

Aan de hand van een statistische clusteranalyse konden de wetenschappers de deelnemers indelen in drie grote groepen op basis van hun kookkapitaal: de microgolfkok, de alledaagse kok en de hobbychef. “Alle groepen gingen er op vlak van kookkapitaal op vooruit”, vooral de microgolfkoks. “Hun groeicurve was opmerkelijk steiler dan die van de anderen.”

Lees meer op de site van UAntwerpen.