Waarom balanceren zoveel mensen op de rand van de uitputting? Volgens psychiater Stephan Claes is het hoog tijd dat we weer leren luisteren naar ons lichaam.

 “De ene helft van de bevolking die de andere helft als psycholoog heeft: dat kan echt niet de bedoeling zijn.”

Oorspronkelijk zou dit artikel over depressie gaan. Aanleiding waren de verontrustende cijfers over antidepressiva in ons land. Liefst 1,2 miljoen Belgen – twaalf procent van de bevolking, één Belg op acht – slikken ze vandaag. En voor de volgende generatie oogt het niet veel beter. Tussen 2018 en 2022 steeg het gebruik van antidepressiva bij jongeren met een hallucinante zestig procent. Wat gaat er zo grondig fout?

“Die cijfers vertekenen wat er werkelijk speelt”, zegt professor Stephan Claes. “Lang niet iedereen die antidepressiva slikt, is klinisch depressief. Dat geldt hooguit voor twee tot drie procent van de bevolking.” Claes is psychiater aan het UPC KU Leuven en expert in stemmingsstoornissen. Hij heeft net een nieuw boek uit, De gestreste samenleving, waarin hij een maatschappij schetst die niet zozeer in een collectieve depressie zit, maar waar heel wat mensen zich op het randje van de uitputting bevinden.

Lees het interview op de site van de KU Leuven. Over Damasio, ‘de vergissing van Descartes’, het uitputtingssyndroom en perfectionisme.