Quantumfysicus Talieh Ghiasi van de TU Delft heeft voor het eerst quantum spinstromen in grafeen waargenomen zonder gebruik te maken van magnetische velden. Deze stromen zijn cruciaal voor spintronica, een sneller en energiezuiniger alternatief voor elektronica. De doorbraak vormt een belangrijke stap richting technologieën zoals quantumcomputers en geavanceerde geheugentoestellen.

Het QSH-effect laat elektronen langs de randen van het grafeen bewegen zonder belemmering, terwijl al hun spins in dezelfde richting wijzen. “Spin is een quantummechanische eigenschap van elektronen. Je kunt het zien als een piepkleine magneet die de elektronen bij zich dragen, die omhoog of omlaag wijst,” legt Ghiasi uit. “We kunnen de spin van elektronen gebruiken om informatie over te dragen en te verwerken in zogenaamde spintronica-apparaten.

Lees het volledige bericht op de site van de TU Delft.

Quantum spinstromen in grafeen
Artist’s impression van het quantum spin Hall-effect in een spintronica-apparaat van grafeen, geïntegreerd in een chip. De blauwe en rode bolletjes zijn spin-up en spin-down elektronen die langs de rand van het grafeen bewegen. Onder het grafeen zit het gelaagde magnetische materiaal CrPS₄. (Credits: ScienceBrush, Talieh Ghiasi)
Deel via: