Muziek verbindt ons, beweegt ons en zoals recent onderzoek suggereert, kan het onze hersenen beïnvloeden op manieren die vergelijkbaar zijn met psychoactieve drugs.

Maar hoe werkt dat precies? En kan muziek echt worden gezien als een drug? Een interview met musicologe Edith Van Dyck.

Wat gebeurt er in onze hersenen als we naar muziek luisteren?

Edith Van Dyck: “Net als bij het gebruik van drugs kan muziek de afgifte van (onder meer) dopamine stimuleren, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met plezier en beloning. Dit gebeurt in de nucleus accumbens, een gebied in de hersenen dat cruciaal is voor het beloningssysteem. Daardoor kan muziek gevoelens van euforie en genot oproepen, vergelijkbaar met de effecten van bepaalde drugs.”

Is muziek verslavend?

“Het is vrijwel onmogelijk om klinisch verslaafd te raken aan muziek. Wel kan muziek verslavend gedrag oproepen. Sommige mensen willen voortdurend naar muziek luisteren en gebruiken het misschien ook wel als een manier om aan de realiteit te ontsnappen. Het grote verschil met drugs is dat muziek geen schadelijke effecten heeft.”

Waarom vinden we muziek zo geweldig?

“Muziek fungeert als sociale lijm. Studies tonen aan dat wanneer je naar muziek luistert, je je minder eenzaam voelt. Zelfs droevige muziek kan je blij maken, omdat het besef dat anderen dezelfde muziek horen of dat de emoties ervan resoneren met jouw gevoelens, een gevoel van verbondenheid kan creëren. Dat is duidelijk te zien op festivals, waar mensen niet alleen samen naar muziek luisteren, maar ook samen dansen. Dat helpt hen te ontspannen, emoties los te laten en een gevoel van eenheid te ervaren​​.”

Lees het hele interview op de site van de Universiteit Gent.

Is muziek een drug?
Deel via: