AI zal de wereld veranderen. Michal Natorski van United Nations University-Merit en Maastricht University denkt dat de technologie zelfs onbedoeld de besluitvormingsprocessen van VN-agentschappen kan beïnvloeden.

Natorski onderzoekt de interactie tussen regelgeving en het gebruik van AI binnen internationale organisaties, in het bijzonder de VN. “Ik kijk niet alleen hoe wetten de ontwikkeling beïnvloeden, maar vooral ook hoe de technologie beleid kan veranderen.” Het voorbeeld dat hij geeft, is beslist niet ondenkbaar. “De VN gebruikt Microsoft. Er bestaan al AI-plug-ins die e-mails automatisch beantwoorden. Een scenario waarin inboxen met elkaar communiceren zonder dat er ook maar een mens aan te pas komt, zou dus heel goed mogelijk zijn.”

“Het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) zette een project op met AI om in kaart te brengen welke Oekraïense gebouwen waren verwoest tijdens de oorlog met Rusland. Op zich een geweldig idee, maar doordat de informatie voor iedereen beschikbaar was, was het ook een ideale bron van informatie voor het Russische leger om te zien hoe nauwkeurig hun projectielen waren. Het bleek bovendien illegaal te zijn in Oekraïne vanwege de oorlog. Uiteindelijk werd het project dan ook stopgezet.”

Lees het hele interview op de site van Maastricht University.

© ITU/R.Farrell