Nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) suggereert dat personen met een hoger opleidingsniveau een lager risico hebben op psychiatrische problemen. De studie geeft aan dat langdurig onderwijs kan dienen als een beschermende factor tegen aandoeningen zoals depressie, ADHD, alcoholafhankelijkheid en angst.

Gegevens van 1,7 miljoen Nederlandse personen en wereldwijde genetische informatie werden gebruikt om de verbanden tussen opleidingsniveau en geestelijk welzijn te onderzoeken. Ongeveer 10% van de volwassenen geboren tussen 1965 en 1985 in Nederland kreeg minstens één psychiatrische diagnose tussen 2011 en 2016. Echter, personen met een hogere opleiding werden aanzienlijk minder getroffen, waarbij elk extra jaar onderwijs geassocieerd was met een afname van het risico op diagnose, tot 20% voor bijvoorbeeld schizofrenie.

“Terwijl verder onderzoek nodig is om de mechanismen te begrijpen, onderstreept onze studie de potentiële beschermende rol van onderwijs bij het bevorderen van geestelijk welzijn”, zegt hoofdonderzoeker en VU-psycholoog Perline Demange. “Voor de wetenschappelijke gemeenschap benadrukken we ook het belang van het gebruiken van meerdere soorten methoden en data, om vertrouwen te hebben in onze conclusies.”

Beeld: Univers, 2016