Dat de Tweede Kamer aan de vooravond staat van een grote wisseling van de wacht is niks nieuws – dat is in de naoorlogse geschiedenis vaker vertoond. Maar de huidige ontmanteling noemt parlementair historicus Anne Bos (Radboud) zorgelijk. “Ons parlement heeft versterking nodig.”
De grote uitdagingen waar het parlement voor staat, noopt volgens Anne Bos tot een grotere Tweede Kamer. Bos hanteert een gangbare rekensom van de Estse politicoloog Rein Taagepera: het aantal leden moet gelijk zijn aan de derdemachtswortel van het inwonertal, wat in Nederland een Tweede Kamer betekent van 260 leden, 110 meer dan nu. “Ons land heeft in vergelijking tot andere democratieën een klein parlement.”
Behalve meer Kamerleden is het volgens Bos ook wenselijk om het parlement te versterken met meer beleidsmedewerkers. “Ook dit helpt om de controlefunctie van de Kamer te versterken, zoals ook Pieter Omtzigt (NSC) en BBB hebben bepleit.” Een grotere Kamer en meer ondersteuning noemt Bos bovendien wenselijk om het beroep aantrekkelijker te maken. “De huidige leegloop van de Kamer houdt ook verband met een veel te hoge werkdruk.”
Het vertrouwen in de Tweede Kamer is gebaat bij meer openheid, aldus Bos. “Het politiek proces moet transparanter, met name over de coalitievorming ná de verkiezingen. Het is wenselijk dat de burger vooraf weet wie met wie een coalitie wil smeden, of welke partijen gaan samenwerken bij de aanpak van de urgente issues.”
Lees verder op de site van de Radboud Universiteit. Dit is deel 2 in een serie wekelijkse artikelen in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer in november, met in elke aflevering een nieuwe duiding van een wetenschapper van de Radboud Universiteit.