Wetenschapsfinancierder NWO heeft vijf onderzoeksprojecten gehonoreerd binnen het programma ‘NWA Eenzaamheid’. Er wordt ruim vijf miljoen verdeeld onder projecten die ‘wetenschappelijk vernieuwend en relevant onderzoek met maatschappelijke impact’ uitvoeren. In één daarvan, Building 4 Belonging, speelt de Universiteit Twente een prominente rol. Prof. Carolien Rieffe en het onderzoeksteam meten met slimme smartwatches de eenzaamheid onder leerlingen met specifieke behoeften, zoals autisme.

De vakgroep van Rieffe in Twente, Human Media Interaction, is sterk in de ontwikkeling van sensortechnieken en innovatieve wearables. Die expertise wordt ingebracht in dit project. “We gaan leerlingen via een speciale smartwatch volgen bij hun bewegingen in het schoolgebouw”, vertelt Rieffe. “Real-time dus. Zij kunnen dan heel laagdrempelig aangeven hoe ze zich voelen bij een bepaalde ruimte of situatie. Een vragenlijst achteraf (…) is veel globaler. We hopen met deze methode op een betere respons en op data die te koppelen is aan specifieke plekken binnen een school.”

Volgens Rieffe komt eenzaamheid onder bepaalde groepen jongeren vooral voor in de tijd tussen de lessen. “In de pauzes, in de schoolgangen, daar gebeurt het. Heb je tijdens zo’n pauze niemand om mee te kletsen? Of overweldigt een drukke ruimte veel te veel? Dat levert gevoelens van eenzaamheid op.”

Lees het hele stuk op de site van de TU Twente.

Pixabay via Picryl.com