Psychiater Eric Ruhé is benoemd tot hoogleraar Moeilijk Behandelbare Depressie aan het Radboudumc/Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op mensen met behandelresistente depressie, met als doel de zorg voor deze kwetsbare patiëntengroep te verbeteren en te personaliseren.
Een depressie wordt als moeilijk behandelbaar beschouwd wanneer meerdere behandelingen onvoldoende effect hebben of wanneer iemand herhaaldelijk terugvalt. In het Radboudumc ziet psychiater en epidemioloog Eric Ruhé wekelijks patiënten met deze complexe aandoening. Zijn nauwe betrokkenheid bij de klinische praktijk stelt hem in staat onderzoek te doen dat nauw aansluit bij de uitdagingen in de praktijk. ‘Ik zie met eigen ogen waar patiënten en clinici mee worstelen’, aldus Ruhé. Met zijn benoeming tot hoogleraar wil hij de zorg voor deze kwetsbare groep verbeteren, het stigma rond depressie verminderen en bijdragen aan effectievere, persoonlijke behandelstrategieën voor mensen bij wie de depressie ondanks behandeling aanhoudt of terugkeert.
Naast zijn klinische werk doet Ruhé fundamenteel onderzoek naar hersennetwerken die betrokken zijn bij depressie. ‘We zien dat hersengebieden die betrokken zijn bij emotie, zelfreflectie en beloningsverwerking minder effectief samenwerken bij mensen met een depressie’, legt hij uit. Zijn team gebruikt geavanceerde modellen van dynamische hersenconnectiviteit, zoals turbulentieanalyse en effectieve connectiviteit, om in kaart te brengen hoe hersengebieden elkaar beïnvloeden. ‘Met computersimulaties willen we testen hoe behandelingen deze netwerken beïnvloeden en bepalen welke therapie het beste past bij elke individuele patiënt.’
Lees het hele bericht op de site van Radboud UMC.
